Afstellen.

Op deze pagina ga ik aandacht besteden aan het afstellen van het geluid van je basgitaar + bas-installatie (Gear). De methode die ik hieronder beschrijf is vrij eenvoudig en kan vooral de beginnende bassist helpen bij het vinden van een “optimaal” geluid.

Ben je eenmaal wat verder zul je ongetwijfeld zelf een werkwijze ontwikkelen in de zoektocht naar een meer “eigen” basgeluid.

 

Bij de beginnende bassist spreek ik bewust over het bereiken van een optimaal geluid. Bij aanvang gaat de aandacht hoofdzakelijk uit naar het leren bespelen van het instrument. Om een eigen basgeluid te creëren zullen je eerst correcte tonen moeten kunnen produceren en deze leren te beoordelen.

Meestal beschikt de beginnende bassist ook nog niet direct over een kwalitatief goede Gear. Het bereiken van een “optimaal geluid” is gezien de omstandigheden dan ook een mooi streven.

Uiteindelijk ga je het geluid steeds kritischer beoordelen en krijg je vanzelf de drang om op zoek te gaan naar een eigen Sound. Basgitaren en basinstallaties zullen komen en gaan! (Ga dus maar vast sparen, neem een krantenwijk o.i.d. ;-)

Door te experimenteren leer je uiteindelijk wat voor jou de beste methode is om je Gear af te stellen.

 

 

 

 

 

DE BASGITAAR.

 

 

 

Er zijn allerlei indelingen te maken op basis van de specifieke kenmerken.

Ik noem er een paar : Fretted, Fretless ; (Semi-) akoestisch (hollow-body) ; Solid-body etc..etc... Ik beperkt me hier echter tot de indeling passief en actief.

 

Een passieve basgitaar herken je eenvoudig aan het niet hebben van een batterij in de body. Vraag bij aankoop na of het een passieve bas is of zoek het op internet op. Kun je niet beschikken over de juiste informatie, kijk dan op de achterkant van je bas of er een batterijhouder in de body zit. Soms moet je het afdekplaatje, aan de achterzijde van de body, er afschroeven om bij de batterij te kunnen komen. Geen batterij? Dan heb je een passieve basgitaar!

Deze bas heeft dan ook wat je noemt een passieve toonregeling. Een dergelijke toonregeling is vaak zeer beperkt (Bass/Treble) en berust min of meer op het terugdraaien van bepaalde frequenties (tonen). De schakeling tussen elementen (indien van toepassing) maakt het mogelijk om in combinatie met de toonregeling het geluid te sturen.

Bij de eerste keer afstellen (passieve bas) is het het beste is om alles vol open te draaien, m.u.v. de volumeknop! Gebruikt tevens beide elementen (indien van toepassing) Ik kom hier op terug bij het aansluiten op de basinstallatie.

 

Een actieve basgitaar herken je dus aan het hebben van één of meerdere batterijen (9 Volt) in de body. De batterij voorziet de voorversterker en de toonregeling (basgitaar) van stroom. We zeggen dan ook dat de bas een actieve toonregeling heeft.

In tegenstelling tot een passieve bas is er niet alleen sprake van het terugdraaien maar ook van het versterken (“Boosten”) van het volume en/of de toonregeling (Bass/Mid/Treble) Afhankelijk van de uitgebreidheid spreek je over een 2 of 3 bands actieve toonregeling. (Equalizer)

 

             Zie voor meer informatie + foto’s

 

Let op : Er zijn actieve basgitaren die stil vallen zodra de batterij leeg is, maar ook die dan automatisch overschakelen op een passieve stand. Ook is het bij sommige bassen mogelijk om handmatig te schakelen tussen de passieve en actieve stand.

Vervang de batterij regelmatig om, bijvoorbeeld, uitval tijdens een optreden te voorkomen. Hou er rekening mee dat de batterij pas ingeschakeld wordt op het moment dat de jack-plug van de signaal kabel in de basgitaar gestoken wordt. Om de batterij te sparen is het dus van belang de kabel uit te pluggen als de bas niet gebruikt wordt.

Bij de eerste keer afstellen (actieve bas) zet je alle draaiknoppen in de neutrale stand, meestal voel je een klikje zodra de knop in deze (midden)positie staat. Voel je het klikje niet zet de knoppen dan halverwege. Schakel nu ook alle elementen weer in en zet de volume knop dicht.

 

 

 

 

    DE BAS-INSTALLATIE.

 

 

 

 

Om het afstellen goed uit te kunnen leggen ga ik niet uit van een bepaald merk of type basinstallatie. Onderstaande is gebaseerd op de mogelijkheden die ze over het  algemeen allemaal bezitten.

 

Het versterker gedeelte is voorzien van :

Knoppen : Gain ; Bass ; Mid ; Treble en Master Volume.

Input : Active ; Passive.

Een Input Peak indicator LED (Clip)

 

 

Werkwijze.

Zet alle knoppen van de toonregeling in de middenpositie.

De Gain en Master Volume knop volledig dicht draaien.

 

Passieve basgitaar.

Sluit een passieve basgitaar altijd aan op de “Passive” input van de basinstallatie. Deze input versterkt het signaal voordat het naar de pre-amp. (voorversterker) van de basinstallatie gaat. Een passieve basgitaar heeft zelf geen ingebouwde voorversterker, de basinstallatie corrigeert deze tekortkoming dus als het ware.

Het kan zijn dat de basinstallatie twee aparte inputs heeft (activ/passiv) of wel er is een schakelaar die de input omzet naar één van beiden.

Nadat de basgitaar aangesloten is op de installatie draai je de volumeknop van de bas maximaal open. Bespeel de bas, zoals je dat gewoonlijk doet, en draai de Gain-knop van de installatie zover open dat de Peak Indicator LED (Clip) slechts sporadisch gaat branden. Slechts bij een harde aanslag mag het LED-je even “flikkeren”! Normaliter staat de Gain-knop dan tussen ½ tot ¾ open.

Als dat klaar is draai dan pas de Master Volume knop van de installatie open tot het gewenste volume. Regel vervolgens de toonregeling optimaal af op de basinstallatie. In principe ben je nu klaar.

De beperkte toonregeling van de passieve basgitaar zul je over het algemeen weinig gebruiken, het schakelen tussen de elementen (indien van toepassing) om het geluid aan te passen is gebruikelijker.

Mocht het geluid vervormen dan staat meestal de Gain-knop te ver open. Is dat niet het geval dan kan het zijn dat het volume van de basinstallatie maximaal benut wordt. Tegen deze “natuurlijke vervorming” kun je weinig doen. Je basinstallatie is dan te “licht” overweeg in dat geval een zwaardere (meer Watt) basinstallatie.

Het kan ook zijn dat de zware bastonen te krachtig zijn waardoor de speaker gaat vervormen. Hou er tevens rekening mee dat niet alle basinstallaties in staat zijn om een vijfsnarige basgitaar (lage B), bij een wat hoger volume, zonder vervorming weer te geven.

 

 

Actieve basgitaar.

Een actieve basgitaar kun je zowel op de active als passive input van de basinstallatie aansluiten. Welke je kiest hangt af van de sterkte van het signaal dat van je basgitaar komt. Dat moet je gewoon uitproberen.

Sluit de basgitaar aan op de installatie, draai de volumeknop van de bas maximaal open en speel zoals je dat gebruikelijk doet. Draai de Gain-knop zover open dat de Peak Indicator LED slechts sporadisch op licht. Normaliter staat de Gain knop dan ergens tussen ½ tot ¾ open.

Kan de Gain niet verder open dan een ¼ tot ½ om te voorkomen dat de Peak Indicator LED te vaak brand? Dan is het signaal van de basgitaar waarschijnlijk te sterk. Gebruik dan zeker de active input van de basinstallatie.

Let op : De actieve toonregeling van de bas is ook van invloed op de sterkte van het signaal. Zorg dat er geen “Boost” plaats vind en dat alle knoppen van de toonregeling neutraal staan!

Staat de Gain-knop maximaal open en brand de Peak Indicator LED steeds niet of nauwelijks? Dan is waarschijnlijk het signaal van de basgitaar te zwak. Gebruik dan de passiv input van de basinstallatie. Controleer ook nu weer of de toonregeling neutraal staat want deze is tevens van invloed.

Zodra de Gain goed afgesteld is kun je vervolgens het Master Volume en daarna de toonregeling van de basinstallatie gaan afstellen. Besteed vooral aan het afstellen van de klankkleur op de basinstallatie voldoende tijd, een goed basis geluid is erg belangrijk.

Als dat klaar is kun je vervolgens de klankkleur verder afstellen op je basgitaar.

De actieve toonregeling maakt het mogelijk om bepaalde frequenties te Boosten of te onderdrukken. Dat geeft de bassist enorme veel ruimte om de juiste klankkleur te vinden.

Stel dat je de basinstallatie optimaal afgesteld hebt. Je bent tevreden over de hoge tonen maar je wilt net dat beetje meer laag. Door het laag te Boosten op je basgitaar krijg je wat je wilt, meer laag dus. Dit heeft nagenoeg geen invloed op de hoge tonen waar al je tevreden over was. Het Boosten kan wel tot gevolg hebben dat het output signaal van de basgitaar te sterk wordt. Het bijstellen van de Gain-knop, op de basinstallatie, kan noodzakelijk zijn om de Peak Indicator LED weer in het gareel te krijgen. (te veel Gain geeft vervorming van het geluid)

Je kunt ook meer laag krijgen door de Treble-knop iets terug te draaien vanuit de neutraal stand. Dit heeft echter wel invloed op de hoge tonen maar weer niet op de sterkte van het output signaal van de basgitaar.

 

Ook nu blijft het weer kwestie van uitproberen en vooral niet opgeven!

 

Wil je iets meer weten over de verschillende bascabinetten (boxen) bezoek dan ook dit onderwerp op deze site (zie Diversen)

 

“Gigs”.

De ervaring leert dat het volume (Back-line) wat je hanteert tijdens repetities vaak ook de juiste instelling is voor een optreden in een klein Café (o.i.d.)

Afhankelijk van de constructie, materialen en de opstelling in de ruimte zal het mogelijk wel noodzakelijk zijn om de klankkleur bij te regelen. Het basgeluid zal (bij een gelijke instelling) heel anders klinken in een ruimte met gordijnen en een houtenvloer ten opzichte van bijvoorbeeld een kale ruimte met een betonvloer.

 

 

In de loop van de jaren ben ik een paar dingen tegen gekomen die ik bijzonder handig vind en vond.

 

Het handmatig kunnen schakelen tussen actief/passief van de G&L 2500 basgitaar vind ik reuze handig. Onder bepaalde omstandigheden is de actieve stand (naar mijn mening) iets te “agressief” het simpel kunnen omschakelen naar een passieve stand is dan een prima oplossing.

 

Ik heb een Yamaha BB-N5A gehad. De actieve elektronica van deze bas  is voorzien van de mogelijkheid om zelf pre-sets te maken.

Enorm handig als je snel een eigen Sound wilt oproepen bij verschillende muziekstijlen en/of speeltechnieken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Geluid basgitaar en basinstallatie.
Actief/Passief.
page
BACK.
website
HOME.

Afbeelding boven.

De paarse lijnen en pijltjes geven aan waar de instelwieltjes e.d. in de BB-N5A zitten volgens de tekst op de afdekplaat aan de achterzijde van de bas.

De pre-sets : EQ1 = Mid Boost/Cut ; EQ2 = Mid Cut en Off zijn vervolgens op te roepen via de drie standen knop aan de voorzijde, midden onder.

 

 

YAMAHA BB-N5A